Stichting Budogym

“Diverse krijgskunsten voor jong en oud in Katwijk en omstreken”

 

 

Over Budogym

Budogym Katwijk verzorgt talloze Japanse krijgskunsten.
Erg leuk, om aan deel te nemen!

 

 

Contact

Sporthal Dahliastraat
Dahliastraat 14F
Katwijk aan den Rijn

Sporthal De Duinroos
Prinses Irenelaan 49
Katwijk ZH

 

 

calibris-logo copyfacebook

Dutch-Bushin-Kenpo  aikijujutsu-yoseikan  nks button web

 

 

Aikijujutsu

Aikijujutsu is een krijgskunst, doctor die bestaat uit essentiële elementen van andere krijgskunsten. Voornamelijk komen veel technieken uit het Daito Ryu Aikijujutsu van Sokaku Takeda. Op zich al heel interessant, for sale want ook deze vorm van Aikijujutsu is al een compilatie van andere krijgskunsten.

Ontstaan van Aikijujutsu in een notendop

De Aizu Takeda familie combineerde haar traditie met de Ono-ha Itto-ryu van de Hoshina/Matsudaira familie; heren van de Aizu clan. Binnen de Hoshina/Matsudaira familie – verwant aan de Shogun (Tokugawa familie) – werd ook de geheime krijgskunst oshikiiuchi beoefend; de principes van hof etiquette gecombineerd met zelfverdedigings technieken voor gebruik binnen(in) het paleis. Letterlijk betekent oshikiiuchi: (verdedigingstechnieken) binnen de hoogachtbare drempel. Daarnaast hebben ook nog andere budovormen bijgedragen aan het Aikijujutsu. Deze zijn onder andere: Yoseikan aikijujutsu van Minoru Mochizuki, seek Aikido van Morihei Ueshiba, Judo, Karate en de wapenvormen: Ken jutsu, Jo jutsu en Tanto jutsu.

Dynamiek van beweging

Op een puur fysiek niveau is het een kunst, die gebruik maakt van worpen en klemmen afkomstig uit de oude Ju jutsu stijlen. Weer andere worpen en technieken zijn afkomstig uit de wapenkunsten. Aikijujutsu is geen statische krijgskunst, maar legt grote nadruk op de dynamiek van beweging. Het systeem is gebaseerd op het principe van harmonie en niet weerstand bieden aan de kracht van de tegenstander. De verdediger probeert controle te krijgen over de tegenstander. Dit door de naar voren gerichte aanval over te nemen en in het eigen voordeel om te buigen met gebruikmaking van circulaire bewegingen.

Timing en beheersing

De verdediger neutraliseert de voorwaartse aanval en kan – naar gelang de situatie – vereisen een worp in te zetten of een controletechniek toe te passen. Kenmerkend zijn de ruime circulaire vloeiende bewegingen. Zowel de aanval als de verdediging dienen op een realistische manier uit te voeren met atemi, kiai en fysieke (zelf)controle. Hiermee vermijdt de verdediger een overmatig gebruik van kracht. Timing in het uitvoeren van de technieken is uiterst belangrijk. Beheersing van de valtechnieken is essentieel. De nadruk ligt op een beheerste uitvoering van de technieken, maar ook op een ontspannen en soepele wijze en een correcte afwerking. In Aikijujutsu komt het aan op coördinatie van lichaam en geest.

Wapens

Alhoewel Aikijujutsu een voornamelijk ongewapende krijgskunst is, maar in het trainingsprogramma komen ook technieken met wapens voor. De wapens: tanto(mes), tambo (wapenstok ± 30 à 35 cm.) bokkèn (zwaard), jo(staf ± 1.30 mtr.) zijn van hout om verwondingen bij de oefenpartner te voorkomen.

Trainen voor het slagveld

Aikijujutsu voert technieken uit, zoals die oorspronkelijk zijn bedoeld, dus gericht op de strijd in het slagveld. Aikijujutsu is een krijgskunst met een defensief karakter. De Aikijujutsuka is passief tot op het moment van een aanval. Pas dan komt deze in actie. In Aikijujutsu gaat het erom, dat de partners elkaar behulpzaam zijn in het aanleren en beoefenen (verfijnen) van de technieken. Bij stichting Budogym leren de leerlingen de technieken voor zowel links als rechts. In de praktijk komt de aanvaller ook niet altijd vanuit “de goede hoek”. In de dojo (de mat) ziet elkaar niet als tegenstanders of concurrenten, wat in strijd is met de harmonie tussen de partners onderling en de sfeer in de dojo.

Aikijujutsu is dan ook absoluut geen sport, omdat het competitie-element ontbreekt. Aikijujutsu is vooral gericht op de persoonlijke ontwikkeling, waarmee het rekening houd met ieders persoonlijke aanleg en fysieke mogelijkheden.